Najlepsze źródła witaminy D


Witamina D nazywana jest witaminą słoneczną, ponieważ powstaje w skórze po ekspozycji na słońce. Te same promienie UV, które powodują oparzenia słoneczne, wytwarzają również witaminę D. Filtr przeciwsłoneczny, ciemniejsza pigmentacja skóry, ubranie i ograniczone światło dzienne zimą zmniejszają zdolność skóry do wytwarzania witaminy D.

Najlepsze źródła witaminy D


Po pierwsze – jedzenie (ser, mleko, soja), po drugie, suplementy (licur 7000 z witaminą d https://www.aptekagalen.pl/licur-7000-witamina-d-30kaps). Obie metody są skuteczne i pomagają utrzymać odpowiedni poziom witaminy d w organizmie.

Ser jest zaskakująco dobrym źródłem witaminy D. Dla osób kochających ser i potrzebujących powodu, aby cieszyć się nim bez poczucia winy, to bardzo dobra wiadomość. Ser jest jednym z podstawowych produktów spożywczych o wysokiej zawartości witaminy D. Grzyby wystawione na działanie światła UV są również doskonałym jej źródłem. Podobnie jak ludzie, grzyby mogą syntetyzować tę witaminę pod wpływem światła UV. To umożliwia im produkcję witaminy D, dzięki czemu dzikie grzyby są doskonałym źródłem tej witaminy. Natomiast warto pamiętać, że komercyjnie sprzedawane grzyby są często uprawiane w ciemności i zawierają mniej witaminy D.

Oprócz grzybów dobrą opcją dla wegan są produkty sojowe. Dość trudno jest znaleźć dobre wegańskie źródła witaminy D, ale ostatnio wiele produktów tego typu jest nią wzbogaconych. Produkty sojowe, takie jak tofu i kawałki soi oraz wiele soków owocowych, zwłaszcza sok pomarańczowy, są teraz wzmocnione witaminą D. Niektóre zboża i błyskawiczne płatki owsiane również zawierają tę witaminę. Poza jedzeniem, suplementy diety, takie jak licur 7000 z witaminą d, również są doskonałym źródłem, które dostarcza odpowiednią ilość witaminy D.