Urządzenia do pomiaru temperatury (np. Unicard) są bardzo różne. Różne są też metody ich działania. Jakie są najbardziej popularne? Czym się od siebie różnią?

Mierniki bezdotykowe

Jak sama nazwa wskazuje, nie wymagają one kontaktu z badanym obiektem. Wykorzystują one podczerwień, która umożliwia zmierzenie temperatury na odległość. Technologia ta jest wykorzystywana w wielu urządzeniach do pomiaru temperatury. Jest ona też obarczona sporym ryzykiem błędu. Uznaje się, że miarodajny wynik powinien być średnią arytmetyczną z trzech pomiarów. W przypadku pomiaru bezdotykowego istnieje ryzyko, że na wynik wpłynie otoczenie. Może on zostać zakłamany, ale wcale nie musi. Pomiar trwa tylko kilka sekund, więc jest szybki i można go dokonać w dowolnym momencie. Jest obecnie najbardziej popularną metodą pomiaru temperatury ludzi – pomiaru wykonuje się kilka centymetrów od czoła lub rzadziej – ucha.

Mierniki dotykowe

To tradycyjny rodzaj urządzeń do pomiaru temperatury. Mierniki te potrzebują do pomiaru trochę więcej czasu niż te bezdotykowe, ale wynik jest bardziej wiarygodny. Urządzenia te posiadają specjalne sondy, które służą do pomiaru. Mogą one mieć różny kształt i wygląd. Czasami od niego właśnie zależy, czy termometr nadaje się do użytku. Przykładem mogą być termometry cukiernicze i gastronomiczne, które mają długą sondę umożliwiającą wbicie jej do wnętrza potrawy. Umożliwia to pomiar temperatury środka wypieku, a nie jego powierzchni. To dobre rozwiązanie, które ułatwia przygotowanie idealnego dania.